joi, 11 februarie 2010

"This rugby, it's still strictly political?"


Așa îl întreabă advisoritza Brenda pe Madiba... Madiba, who the fuck is Madiba? mi-ar fi venit să zic în mod normal. Dar nu zic pentru că știu: Madiba e numele de trib al lui Nelson Mandela (pentru detalii pls see http://www.nelsonmandela.org/index.php/memory/views/names/). Căci asta vrea să facă Invictus: un portret spiritual al fostului terorist/pacifist/președinte. Chapeau bas! Și pentru asta apelează la serviciile ireproșabile ale lui Morgan Freeman. La fel! În rolul de ajutor - corespondent alb și mai tânăr al marelui Nelson - e plasat Matt Damon! Oukey, ca de obicei!
Despre două chestii vorbește filmul ăsta: 1) Mandela a fost un om bun (bașca un "politician bun"); 2) Sportul (în cazul ăsta, rugby-ul) este un instrument politic foarte bun. Pe prima o știm de câteva decenii, pe-a doua, de câteva milenii.
Așa că Invictus nu spune nimic nou!
De fapt, trebuie să recunosc că, de data asta, nominalizările la Oscar spun totul: filmul se reduce la Freeman și Damon. Restul, chiar dacă amestecă diverse chestii de mare potențial fizic este lucrat de mântuială. Improvizații, locuri comune etc. etc.
Invictus eșuează exact acolo unde a reușit Mandela. El a priceput că un lucru bine făcut poate să îi atragă chiar și pe cei care, în mod obișnuit, sunt indiferenți sau chiar ostili. Și a simțit foarte bine mecanismele persuasiunii: pentru succesul în politică, a folosit mijloace aparent non-politice. Rezultatul se știe: o extraordinară reușită de nation building.
A fost un personaj extrem de complex pe care însă filmul îl prezintă într-un mod atât de simplist încât, dacă nu ar fi fost talentul lui Freeman, ar fi putut să-l facă antipatic.
Dar - vorba unui tovarăș - la ce să te aștepți de la Clint Eastwood, care nu se poate exprima e prin bastârci.
După ce a tăcut mulți ani, Clint al nostru a început să se creadă filosof și, în ultima vreme, se comportă ca atare, dovedind astfel că nu e.

P.S. Absolut involuntar, am văzut filmul ăsta pe 11 februarie 2010, adică la fix 20 de ani de la eliberarea lui Mandela. Să fie vreun semn?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu